FPF Förening Mitt
Försvarets Personaltjänstförening mitt i Sverige - Överallt och Alltid
Mitt personaltjänstförening har sitt säte i Stockholm men verkar inom Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län vilket är samma område som Mellersta militärregionen omfattar.
Totalt har vi 11 hemvärnsbataljoner inom FPF förening Mitt (samma område som Militär Region Mitt (MR M) och i skall bemanna med C S1 (personalchef) och personalvårdsbefäl, men också andra befattningar som har personalansvar tex Kompanichef & stf Kompanichef, Bataljonspastor, Stabschef, Kvartermästare, kompani/bataljons förvaltare, Plutonchef, Tross Tropp chef och Gruppchef kan ha stor nytta av vår Grundkurs Personaltjänst samt utbildning i Krishantering.
Vårt mål är att ha nöjda medlemmar och vi försöker jobba för och tillsammans med våra medlemmar.
Du behöver inte ha ett hemvärnsavtal för att vara medlem hos oss på FPF M utan du kan ha ett genuint intresse av Försvarsmakten och i synnerhet av personaltjänst. Det sker nu en stark utveckling av det Civila försvaret och frivilliga försvarsorganisationer får i uppdrag att rekrytera & utbilda personer som förstärkningsresurser till Länstyrelse, Region och kommuner som inser att egen personal inte kan täcka upp 24/7 vid olycka,kris & krig. Militära försvaret + Civila försvaret = Totalförsvaret.
Vi genomför olika seminarier i olika områden som intresserar våra medlemmar, och vi tar tacksamt emot idéer från er.
Vi planerar olika digitala föreläsningar inom till exempel krisstödsverksamhet.
Som alla andra så strävar vi att växa och knyta till oss nya medlemmar.
Föreningens organisationsnummer är 802548-1923
Du som är intresserad skall anmäla dig via GULA KNAPPEN nedan (Bli medlem..) samt betala in 100 kronor på bankgiro 625-3512 eller via Swish då du registrerar dig.
Glöm inte att uppge fullständiga kontaktuppgifter.
/Styrelsen FPF Mitt
Kommande aktiviteter inom FÖRENING Mitt:
16 MARS 2025
Årsmöte i FPF Förening MITT
Mötesorförande svingar klubban för att markera taget beslut
Mats Cedeqvist och Andreas Nerelius har mottaget sina Veterandiplom av den tidigare riikshemvärnschefen
En genomgång av våra militära och civila utbildningar
Årsmötet hölls på Drottning Victorias Örlogshem, centralt i Stockholm SÖNDAG den 16 Mars, kl 16:30
Förening Mitt ordförande Per Johansson hälsade totalt 19 medlemmar välkomna till mötet och konstaterade att många nya också deltog, vilket är glädjande. Föreningens antal medlemmar växer mycket beroende på en bättre hemsida och ett nytt system för medlemshantering.
Till mötesordförande valde årsmötet vår egen medlem Anders Lindström som också är FPFs Förbundsordförande och han ledde sedan årsmötet med stor rutin.
Ibland så bidrog han med förklaringar till varför vi gör på ett visst sätt samtidigt som deltagarna kände att det var okej att ställa frågor och be om förklaringar. Tex så ställdes frågan ‘ - Vad betyder Personalia?’ det är namnet på vår egen tidning.
Efter några gissningar så Googlades svaret fram.
Personalia: Den tilltalades personliga omständigheter kallas med ett samlingsnamn för personalia i domstolarna. De brukar presenteras i slutet av en förhandling och det handlar främst om personens ekonomiska situation, tidigare brottslighet och hälsa.
Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna versamhetsåret och följande nya styrelse valdes:
Ordförande Per Johansson
Vice Ordförande Kalle Friman
Sekreterare Anders Toby
Kassör Daniel Sörlöv
Ledamot Lena Sköld Hultberg
Ledamot Andreas Nerelius
Vår förening får skicka fyra representanter till FPF årsstämma som hålls LÖRDAG den 26 april på Tylöbäck i Halmstad. Varje förening tilldelas platser utifrån antalet medlemmar/förening. Årsmötet beslöt att följande fyra personer representerar FPF Förening Mitt på riksstämman Kalle Friman, Anders Toby, Daniel Sörlöv & Lena Sköld Hultberg.
Mötet avslutades med att två personer från 23.Hemvärnsbataljonen som jobbat i stabens Sektion 1 (personal) förordnades till Hemvärnsveteraner och ur ordförandes hand fick de mota sitt Hemvärnsdiplom samt Veteranmärke.
Nu avslutas årsmötet och den formella delen är klar.
Ordförande uppmanar nu alla att ta för sig av fika och smårgåstårtan men att så snart som möjligt att återsamlas och äta samtidigt som Anders Lindström och Lena Sköld Hultberg berättar om vilka militära och civila utbildningar som nu finns i förbundet,
Bilderna som visades är de du kan se under fliken ‘Utbildning’ på denna Hemsida:
Utbildning / Våra kurser (militärt)
Utbildning / Personaltjänstspecialist (civilt)
Under denna dragning passade många på att ta smyga iväg och ta en andra bit smårgåstårta då det fanns två sorter.
Stiftelsen Drottning Victorias Örlogshem, Reception 08 - 611 01 13, Teatergatan 3, 111 48 Stockholm
Själklart så har Drottning Victorias Örlogshem en lång och spännande historia där målet var att ge matroser en möjlighet till avkoppling och vila vid permission utan att det kostar för mycket. Läget var strategiskt då Flottan tidigare har haft sin verksamhet på Skeppsholmen.
Men svindlande är också tanken att på just denna plats byggde man båtar & fartyg på 1500 & 1600 talet så just här skapades Regalskeppet Wasa som sedan knuffades ner i vattnet och på sin jungfrufärd sjönk skeppet utanför Beckholmen, hela resan ryms på denna lilla karta.
Text & Bild
/Kalle Friman, nu vice Ordf Förening Mitt
Möte med FOS i Stockholm 2025-02-05
FOS står för Frivilliga Försvarsorganisationers Samarbetskommitté
FOS Stockholms län är en regional paraplyorganisation för lokala avdelningar av frivilliga försvarsorganisationer, med verksamhet inom Stockholms län.
Mötet hölls på Drottning Viktorias Örlogshem och först så var det avsatt tid för dropp in och fika med bulle som intogs under migel mellan deltagare från alla möjliga frivilliga organisationer.
Inledningsvis berättade en TIB dvs Tjänsteman i Beredskap om sitt arbete och vad han gör de veckor som han är TIB i Märsta kommun. Där är man sex personer som delar på uppdraget och då man är i tjänst så är man anträffbar 24/7 både på mobil och en Rakel station. Viktigt är att det inte är TIB som löser problem utan fungerar som mottagare och slussar uppdragen vidare till de som har kunskap för att lösa problemet. Han uppgift är också att informera andra som blir berörda/drabbade.
Därefter talade FOS Stockholms ordförande och han berättade om två saker som styrelsen jobbar med.
Det första är att man har slutit ett samarbetsavtal med FHS, FOI, Försarsutbildarna Stockholm/Sörmland, SLFK, Stockholms stad och Uppsala Universitet (Peace and Conflict Research) för att tillsammans jobba vidare för att utveckla det civila försvaret.
För det andra att man har en vision om att skapa ett Civilvärn som skall kopiera mycket av strukturen från dagens Hemvärn.
Sista talare denna kväll var Gabriella Johansson, präst på Högkvarteret i Stockholm som är en delad tjänst då hon också är präst i Engelbrekts församling. Gabliella berättar att hon tidigare varit präst på Livgardet i Kungsängen och där nyttjades av Försvarshälsan då soldater som psykiskt inte mådde bra kunde bli hänvisade till henne som har en total tystnadsplikt.
Gabriella berättade också om en militär Själavårdsutbildning i Norge som hon fått en möjlighet att genomföra. Efter studier i Norge så avslutades utbildningen i Tyskland på ett sjukhus på den amerikanska basen i Ramstain. Och då kursen kom dit så åkte de amerikanska prästerna hem på ledighet. Därför tog nu kursdeltagarna över hela ansvaret - detta var ingen övning. Detta sjukhus tog emot sårade soldater från Afganistan och deras uppgift var att stötta och finnas till hands. När man hade beredskap fick man 10 minuters förvarning om att ett plan var på ingång och då skulle man möta de sårade soldaterna direkt då planet landat. Där skulle man som präst lägga sin hand på den skadade soldatens axel, titta dem djupt i ögonen samt tilltala den skadade med förnamnet.
- Du är nu i trygga händer och allt kommer att gå bra.
Hon berättade att att detta sjukhus var mycket duktiga på att ta hand om denna typ av sårade soldater och att överlevnadschansen var 80% för de som fick komma dit.
Vill du som medlem också delta på kommande FOS möten som representant för Försvarets Personaltjänstförbund? Meddela då sittande styrelse, så att vi vet om det.
Mer om FOS i Stockholm finner du här: https://fosstockholmslan.se/
Från styrelsen i FPF Mitt deltog denna kväll Daniel Sörlöv & Kalle Friman.
Tjänsteman i berdeskap (TIB)
Ordf FOS Stockholm
Präst Gabriella Johansson
9-10 November - FÖRBUNDETS FÖRENINGSDAGAR
Det var det centrala förbundet (FPF) som arrangerade detta möte med förbundets föreningar dvs Nord, Väst, Mitt och Syd. Varje förening fick skicka upp till fem (5) deltagare.
Plats: Best Western Plus Park Airport Hotel, Bristagaten 16, 190 60 Arlandastad
Från Förening Mitt deltog ordförande Per Johansson och ledamöterna Kalle Friman och Daniel Sörlöv.
Daniel höll i en presentation där han visade hur förbundets nya medlemshanterings system fungerar, Det som sjösätts till att börja med är grunden, där vi har ett medlemsregister samt möjlighet att betala medlemsavgiften i systemet samt anmäla sig till föreningens olika aktiviteter dvs man bokar sin plats på ett möte/föredrag.
Varje medlem förväntas själv att logga in i systemet och det finns två sätt:
Ge om att använda E-legitimation Freja för att legitimera sig. Gör du det så hämtas aktuell bostadsadress från SPAR varje gång du loggar in och detta är bra om du råkar flytta för då kommer tidningen PERSONALIA hem till din nya adress. Mail-adress och mobilnummer måste du själv ansvara för att hålla aktuellt.
Genom att använda din e-postadress som ID och själv välja ett lösenord. Du som loggar in på detta sätt får själv ta ansvar för att hålla alla dina uppgifter aktuella.
Under 2025 kommer det också att bli möjligt att anmäla sig till förbundets olika kurser i detta system. Och i samband med detta så har föreningens funktionärer möjlighet att skapa utbildningsplaner för de medlemmar som siktar på att skriva avtal med Hemvärnet som Personaltjänstbefäl eller Personalbefäl C S1.
Mer information om detta nya system kommer….
Inloggningssida till Förening Mitt
14:e sepTEMBER - Regementets dag på Dalregementet I13 och Falu garnison
Kom och träffa oss i Försvarets Personaltjänstförbund på plats denna dag. Vår målsättning är att informera om vår verksamhet samt att rekrytera medlemmar lokalt i Dalarna för att starta upp en lokal avdelning i Falun. Vill du veta mer så söker du kontakt med Anders Toby på plats. Anders har befattningen Fältpastor i 17:e Hv-bataljon Dalabataljonen och är i det civila präst i svenska kyrkan.
PROGRAM:
Datum: 14 september 2024
Tid: 12:00 till 16:30
Plats: Regementsparken och Dalavallen, Falun
Förtäring: Fältkoket bjuder på lättare förtäring.
Transport: Cykla och gå gärna till Regementets dag. Vi räknar med att det kan bli många besökare och stundtals bilkö vid regementsområdet. Ta inte bilen in till Kaserngården, utan parkera utanför området.
Tillgänglighet: Det går bra att ta sig fram med rullstol på de flesta ställen, men marken kan vara ojämn i Regementsparken.
WC: Toaletter kommer att finnas både på Kaserngården och i Regementsparken.
Hundar: Tänk på att det kommer att förekomma skottlossning med lös ammunition i samband med uppvisningen på Dalavallen.
Läs mer på Försvarets Hemsida: https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/dalregementet-i-13/regementets-dag/
Välkommen…
Kom och träffa vår representant på plats denna dag för att får information om vår verksamhet. Vår avsikt är att samla ihop intresserade i Dalarna och skapa en lokalavdelning i Falun inom Personaltjänstförbundet förening Mitt.
Om du redan är medlem och vill hjälpa till under Regementets dag i Falun så kan du anmäla det till Anders Toby (anto@telia.com) Vårt mål är att informera om vår verksamhet samt rekrytera nya medlemmar.
Årsmöte 2024 med FPF Förening Mitt
Försvarsmaktens Personaltjänstförbund förening Mitt genomförde sitt årsmöte den 27 mars på Militärsällskapet i Stockholm. Det är en fantastisk miljö som mycket påminner om en gammal officersmäss, men så är Militärsällskapet också gammalt då det bildades redan 1852.
Vår förening samlar medlemmar från hela militärregion Mitt (MR M) som idag omfattar Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län med totalt elva Hemvärnsbataljoner. Detta stora upptagningsområde medför att många medlemmar har svårt att ta sig till möteslokalen och därför var detta ett sk Hybrid möte.
Före mötet så serverades det middag för de medlemmar som anmält att de önskade delta på middagen som bestod av kyckling på spett med hasselbackspotatis, smörkokta grönsaker och apelsinsås. Mina smaklökar frågade snart om inte detta var Peking Anka men svarat var Nej, men såsen var fantastiskt god. Valfri dryck fanns att köpa i baren.
Så var det sedan dags för Årsmöte och då startade Live sändningen från lokalen för de som inte kunde närvara fysiskt. Till mötesordförande valde årsmötet vår egen medlem Anders Lindström, också förbundsordförande som vant jobbade sig igenom dagordningen. Alla framlagda rapporter och handlingar godkändes och revisorerna var nöjda och därmed kunde den avgående styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
Sedan genomfördes det val och valberedningens förslag bifölls och det innebar omval på de flesta posterna. En proposition från förbundsstyrelsen fanns det för årsmötet att ta ställning till och den gäller ett gemensamt medlemsregister för hela förbundet. Styrelsen i förening Mitt hade behandlat frågan på sista styrelsemötet och förordar att vi tillstyrker propositionen, vilket årsmötet biföll.
Något annat vore konstigt då Daniel i styrelsen är pappa till det nya registret med olika service-funktioner.
På årsmötet valdes dessa personer in i FPF Mitt styrelse
Ordförande: Per Johansson
Sekreterare: Anders Toby
Kassör: Sven-Otto Littorin
Ledamot: Daniel Sörlöv
Ledamot: Andreas Nerelius
Ledamot: Kalle Friman
När detta var klubbat så avslutades årsmötet och det beordrades vädring för att få in mer syre i lokalen under tiden som vår föreläsare gjorde sig klar.
Men…. en tid efter årsmötet tvingas den nyvalda kassören Sven-Otto Littorin av personliga skäl att meddela styrelsen att han inte kan fullfölja detta uppdrag och då konstituerar sig styrelsen på detta sätt:
Ordförande: Per Johansson
Sekreterare: Anders Toby
Kassör: Daniel Sörlöv
Ledamot 1: Andreas Nerelius
Ledamot 2: Kalle Friman
Ledamot 3: Vakant
Militärsällskapet har fina lokaler centralt i Stockholm och ett bra kök.
Föredrag om personaltjänsten på mission i Mali
Andreas Nerelius med avtal som bataljonspastor i 23. Hemvärnsbataljon Attundaland höll ett intressant föredrag om hur det var att delta på mission som präst nere i Mali hösten 2022. Han deltog på den sista missionen i Mail och det var Amf1 som ansvarade för uppgiften.
Andreas stod gärna i baren då han där lätt fick kontakt med soldaterna
Andreas talade både om Missionen och dess uppgift samt hur det var att bo på en Camp på en begränsad yta. Hur glada alla var för att de bodde i stålcontainrar istället för i tält då stålet gav dem skydd mot splitter vid indirekt eld.
Han berättade också hur Personalfunktionen (Sektion 1) var organiserad med totalt 7 personer som skulle ta hand om personalen på plats och deras psykiska hälsa.
Så här var sektion 1 bemannad:
1 chef
2 Personaladministratörer
1 Pastor
1 Pio (Press & Info Officer)
1 Legal (Ger hjälp i juridiska frågor)
1 Traveller (bokar framförallt ’Leave resor’ dvs hemresor)
Den som fick jobba hårdast var utan tvekan Traveller som bokade Leave resor till soldaterna så att de fick komma hem och träffa nära & kära samt vila. Tyvärr så nekades ofta plan att landa och då skulle personal ombokas ofta till reguljära flyg. En förväntad hemresa (Leave) fick inte missas pga flygproblem så rekordet var 18 st omfallsplaneringar innan en soldat kom iväg.
Varje vecka samlades soldaterna gruppvis och fyllde enskilt i en rapport om hur de mår för tillfället. Resultatet sammanställdes och bearbetades av Sektion 1 och sedan var det Andreas uppgift att föredra denna rapport för missionschefen vid ett möte varje vecka.
I dessa rapporter kunde kan tydligt se att soldater mådde sämre om gruppen varit ute på uppdrag och blivit påskjutna eller om en förväntad Leave resa fick problem.
På Campen fanns det ett kapell och det rymde normalt ca 40 personer, men ofta var man uppe i det dubbla antalet soldater då det var gudstjänst och då var det VARMT med alla ljusen tända, runt +50 grader sa Andreas och visade en svettig bild på sig själv.
Inne på Campen genomförde också Andreas allvarliga övningar där en kista togs fram och vikter från gymmet lades ner i kistan. Sedan ledde han en övning med en grupp soldater på hur man skulle agera om Missionen drabbades av ett dödfall. Tyngden på kistan gjorde att alla skärpte sig lite extra.
Text & bild: Kalle Friman
FPF Förening Mitt
HÄNT I RIKETS MITT VÅREN 2023
FÖRENING MITT:s TREVLIGA ÅRSMÖTE I FALUN
Styrelsen för Försvarsmaktens Personaltjänstförbund förening Mitt valde i höstas att årsmötet skulle genomföras I Falun 2023 som en markering att vår förening samlar medlemmar från hela militärregion Mitt (MR M) som idag omfattar 11 Hv-bataljoner och området kan växa då en anpassning framöver skall ske till de nyligen beslutade civilområdena.
Planen förverkligades och årsmötet hölls på Dalregementet I13 på kasern C, där vi också fick låna ett logement att sova över i och beställd frukost låg klar i pentryt då vi anlände.
I inbjudan till årsmötet erbjöds det transport till/från Falun med minibuss från Stockholm och två olika rutter planerades för att passera så många städer som möjligt. När anmälningstiden hade utgått så kvarstod bara det östliga alternativet via Uppsala, Gävle, Sandviken och Hofors.
Årsmötet besöktes av FPFs centrala ordförande Anders Lindström (fd rikshemvärnschef) som också satt som ordförande på föreningens årsmöte. Inga överraskningar på årsmötet och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet och en ny styrelse valdes som nu skall jobba framåt.
Efter årsmötet så återsamlades alla nere på den fina officersmässen där vi fick egen tid att gå runt och titta på allt fint innan vi samlades och mässofficeren berättade några valda delar ur mässens historia fram till dess att överste Ronny Modigs som är chef på Dalaregementet anlände och tog över. Han berättade om hur det är att starta upp ett nytt regemente och efter ca 20 min som fängslade åhörarna så vinkar mässofficeren att sillen är framställd och önskar oss välkommen till bords, vilket lät trevligt.
Sillen plockade man själv i en liten buffé och sedan gick man in i matsalen där det var dukat och övriga som redan fått sin sill stod och väntade. Då alla anlänt med sina sill assietter så informerades vi om att traditionen är att man på denna mäss intar sillen stående. Och man inleder alltid med samma nubbevisa och chefen själv tog ton. Sedan var det bara för oss gäster att bidra så att nubben blev urdrucken genom att framföra våra egna favoritvisor.
Middagen åts sedan sittande och det serverades kött och potatis och stämningen var god.
Som vanligt på en mäss så satt vi till slut i insuttna och sköna fåtöljer och soffor då det var dags för kaffe & kaka och trevliga samtal med kollegor.
NER I GRUVHÅLET
Dag två var det guidad visning av Falu (koppar) gruva, en fantastisk upplevelse och berättelse om Sveriges tid som stormakt – tänk om man fått hela denna berättelse i skolan.
C Dalregementet Överste Ronny Modigs
Sillen intas stående
Officersmässen I13
Guidad tur ner i Falu Koppargruva